Wednesday, May 19, 2010

JALAN YANG BAKAL KUTEMPUH

Ingin bersama orang-orang yang soleh di syurga nanti..
Maka di dunia ini aku perlu ikut jalan mereka. mereka ikut jalan yang mana?
Adakala, terasa berat kakiku melangkah. apa tidaknya?? mereka memilih jalan yang jauh dan panjang..jalan yang banyak pula halangan-halangan..banyak ranjau duri..

teringat ayat al-Quran..surah at-Taubah ayat 42.
"Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah yang mudah didapati, dan suatu jalan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat yang hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata:"kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu". (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu)"

Bagaimana mereka mampu memilih jalan ini?? mengapa berat bagiku mengikut jejak langkah mereka..?? astaghfirullah.. la haula wala quwwata illa billah..
akan kugagahkan jua kakiku, insyaAllah.
berjalan bukan saja dengan kaki tetapi berjalan dengan kaki dan hati.
walau kaki terasa sakit memijak duri, namun hati tetap tenang menghadapi kerana hati bukan di sini (dunia) tapi di sana (akhirat). hati rindu untuk bertemu Allah bi qolbin salim bersama orang-orang yang diredhai, insyaAllah .

No comments:

Post a Comment