Tuesday, June 14, 2011

AKU BERLEPAS DIRI..='(

Terpulanglah masing-masing ke mana haluan ingin dibawa. Saya masih berpegang janji yang dahulu, insyaAllah... (surah al-A'raf:172). Biarpun kadang-kadang, terasa sunyi sungguh jalan yang kupilih ini... Namun, tak mengapa, aku tenang di sini, alhamdulillah.

='(

Terpulanglah masing-masing bagaimana ingin menterjemahkan bahasa cinta dan rindu. Saya masih percaya Allah sebagai penterjemah bahasa cinta dan rindu saya. Biarlah walau dianggap apa saja; jual mahal, sombong, berlagak.. Tidak mengapa. Biarpun kadang-kadang, terasa payah sungguh memendam rasa cinta dan rindu. Kepada Allah jua tempat mengadu segala. Pasrah pada Allah, bagaimana Allah menterjemahkan bahasa cinta saya kepada hamba-hambaNya... Saya masih yakin dengan keluasan rahmat Allah.

*untuk tunjukkan kemesraan lebih-lebih, tu bukan cara saya...
bagaimana yang dikatakan lebih-lebih? bagaimana saja. lain orang, lain gaya, lain cara, lain layanannya.

='(

Terpulanglah masing-masing apa qasad di hati. Baik atau tidak, itu urusan Allah menilainya. Saya masih percaya Allah sebagai sebaik-baik pemelihara. Biarpun kadang-kadang terasa sakit menahan sabar.

='(

Terpulanglah masing-masing sejauh mana kelalaian ingin dilayan. Kita sedar kita dalam kelalaian, namun, tak ramai antara kita yang bangkit keluar dari kelalaian. Mengapa? perasan muda? seolah lambat lagi masanya? Hmm, terpulanglah masing-masing...

Aku ingin bangkit keluar dari kelalaian aku, insyaAllah. Aku tak rasa aku masih muda. Aku tak rasa masa aku lambat lagi. Aku tak dapat jamin diriku apa-apa.. Yang pasti, ye, aku akan mati jua akhirnya. Bila? Aku tak tahu. Bersiap sedia saja... tulang-tulang dah terasa tua... Belum 30 atau 40 atau 50 atau 60 tahun pun lagi, tapi tak padan... Ada yang lebih tua tapi lebih kuat.. Maka, sebab tu, aku beringat-ingat.. Mungkin aku tak sempat tua... Atau kalau sempat pun, belum tentu aku kuat bertenaga.... Kalau aku tak bangkit dari kelalaian sekarang, mungkin aku tak mampu bangkit lagi pada masa akan datang...kerana sudah tua tak bertenaga lagi...

='(
biarkan aku.

Terpulanglah masing-masing..
..kerana aku berlepas diri.

No comments:

Post a Comment